Vznikli jsme jako nespádová základní škola tvořená třídami pouze prvního stupně. To znamená, že budeme mít pouze první až pátý ročník po jedné třídě s celkovou kapacitou školy 80 žáků a kapacitou školní družiny 60 žáků. V každém ročníku se bude společně vzdělávat průměrně 16 žáků. Žáci budou zvyklí jak na odlišné metody učení, tak na klasickou frontální výuku a střídání učitelů v jednotlivých třídách. V dalším studiu budou moci pokračovat na některém z víceletých gymnázií, základních státních školách či soukromých školách v našem okrese.

Ve školním roce 2023/2024 jsme zahájili výuku v první třídě. Každý následující školní rok otevřeme novou první třídu až do třídy páté. Výstupy z jednotlivých ročníků budou odpovídat výstupům státních základních škol. Obsah učiva a jednotlivé výstupy jsou všem školám jasně určeny Rámcovým vzdělávacím plánem (dále jen RVP), kterého se školy musí držet. Ani my nebudeme výjimkou. Stejně jako každá škola jsme si i my podle RVP vytvořili svůj vlastní Školní vzdělávací plán (dále jen ŠVP). V ŠVP je posílena výuka vybraných předmětů, které určují zaměření školy. V NEOnové škole jsou to především jazyky.

ODLIŠNOST ŠVP

Do výuky zařadíme angličtinu již od 1. ročníku a budeme ji začleňovat i do dalších předmětů (např. hudební, výtvarné i tělesné výchovy). Ve 4. ročníku přidáme jazyk německý.

Zaměříme se na rozvoj individuality každého z našich žáků, nabídneme všestranný rozvoj našich žáků a jejich dovedností v klidném, přátelském a kreativním prostředí. Výuku budeme realizovat v malých kolektivech a často také mimo prostory školy.

Jelikož chceme být komunitní školou, budeme stavět na úzké vzájemné spolupráci s rodiči, která je pro nás klíčová.

ŠKOLNÍ DRUŽINA

Na vyučování bude plynule navazovat program námi plánovaných zájmových odpoledních aktivit ve školní družině s celkovou kapacitou 60 žáků. Škola nabízí program návazných aktivit každý všední den do 16:00 hodin. Ve spolupráci s místní ZUŠ, MěDDM Sluníčko a sportovními oddíly nabídneme široké spektrum volnočasových aktivit (například keramiku, tvořivou dílnu, vaření, sborový zpěv, hru na nástroj, jógu pro děti nebo různé míčové hry, aj.).

PROSTORY ŠKOLY

NEOnová škola sídlí v pronajatých učebnách objektu Gymnázia Aš, příspěvkové organizace, na Hlavní ulici č. 2514/106. Pomyslně navážeme na původní ašskou Novou ZŠ, proto jsme zvolili také náš název NEOnová ZŠ. V budově gymnázia budeme využívat pět tříd, tělocvičnu a jídelnu – výdejnu. Dále se nabízí možnost v objektu školy vybudovat venkovní učebnu, výukovou zahradu a hřiště.

EKONOMIKA ŠKOLY

Ekonomika školy je závislá na placení školného. Škola v tuto chvíli nemá zajištěno stabilní financování. Základní mechanismus financování své činnosti bude v následujících letech zajištěn z prostředků státu a ze školného. V letošním roce jsme závislí na placení školného a chod školy je hrazen ze sponzorských darů veřejnosti.

Výše prostředků, se kterými škola hospodaří, se bude odvíjet od výše státního příspěvku, částky školného a počtu žáků školy. Škola může v budoucnu hledat další možnosti financování z vedlejší hospodářské činnosti, z dotací, grantů a darů. Vznik naší školy a první rok jejího fungovaní finančně podpořilo město Aš, soukromé osoby, lékaři a zástupci místních firem. Uspořádali jsme též veřejnou sbírku na potálu Donio.cz.

Prioritou školy je kvalitní pedagogický sbor, dostatečné technické zázemí a příjemné prostředí učeben i ostatních prostor. První třída proto musela projít kompletní rekonstrukcí, které nás budou čekat i v dalších letech. Škola potřebuje dlouhodobě zajistit prostředky zejména na odpovídající finanční ohodnocení pedagogů a na vybavení prostor kvalitním nábytkem a pomůckami.

Budeme velmi vděční, pokud nás sponzorsky podpoříte i Vy. Pro tyto účely je zřízen sponzorský účet 131-272870237/0100. Do zprávy pro příjemce je nutno uvést Váš email, na který Vám zašleme k podpisu darovací smlouvu.